Οι μπάντες τους Β’ ημιτελικού σε μία συνέντευξη για το Global Battle Of The Bands Greece 2015-2016

Global-Battle-Of-The-Bands-GreeceΣε λίγες μέρες η Θεσσαλονίκη θα υποδεχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού το Global Battle Of The Bands. Στις 24 Ιανουαρίου, στο EightBall θα λάβει μέρος ο Δεύτερος Ημιτελικός του διαγωνισμού και το Hard Music δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει από τους διαγωνιζόμενους του GBOB να μας απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις με φόντο πάντα τον διαγωνισμό.
Οι Grande Fox, Hoi-Poi Farplane Wind, New Day Slave, Alcohol, Sonic Path, Sleeping Bus, Vice Versa, Blackdrawn, Argie Gudo, Μιχάλης Πρωτοψάλτης & Δειπνοσοφιστές, Ominus Portent, Underhill West και Black Soul Choir μας έστειλαν τις απαντήσεις τους και ιδού! Επιλέξαμε τις καλύτερες και συνθέσαμε ένα mixed interview για να σας βάλουμε ακόμα περισσότερο στο πνεύμα του διαγωνισμού.

HM: Γιατί δηλώσατε συμμετοχή στο GBOB ;

Grande Fox: Ο λόγος συμμετοχής μας στο Global είναι η αναγνώριση της διοργάνωσης απο μέρος μας και η υποστήριξη του μουσικού κινήματος. Η συμμετοχή αυτή τιμά τη μπάντα και την αξία που της δίνει ο μεγάλος διαγωνισμός. Μια εμπειρία και καλή ευκαιρία προβολής του σχήματος στο κοινό.
Hoi-Poi Farplane Wind: Το GBOB μας τράβηξε την προσοχή κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένο και λόγω του ότι μπορούσαμε να δούμε όλα τα διαδικαστικά πολύ πριν αποφασίσουμε να δηλώσουμε. Προφανώς μεγάλη σημασία είχε και η βοήθεια που προσφέρεται στα συγκροτήματα όπως εμείς αλλά και η ευκαιρία ενός live στο εξωτερικό. Αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή γιατί ήταν κάτι καινούργιο για εμάς αλλά και επειδή μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να παίξουμε την μουσική μας, να γνωρίσουμε την μουσική άλλων συγκροτημάτων και προφανώς τα ίδια τα συγκροτήματα.
New Day Slave: Το GBOB είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μια μπάντα, ειδικά για μια νεοσύστατη (όπως και οι NDS) να αναδειχτεί στο ευρύτερο κοινό, να συναγωνιστεί με τις υπόλοιπες. Είναι μια εμπειρία που σίγουρα θέλαμε να ζήσουμε! Γι’αυτό και δηλώσαμε συμμετοχή!
Alcohol: Για να ακουστούμε. Ποιος ξέρει; Ίσως και στο Βερολίνο
Sonic Path: Το είδαμε σαν μια καλή ευκαιρία για να ακούσει περισσότερος κόσμος την μουσική μας και γενικότερα να διευρύνουμε τους ορίζοντες τις μπάντας κάνοντας καινούριες γνωριμίες.

blackdrawn

HM: Θα έπρεπε να γίνονται ποιο συχνά διαγωνισμοί αυτού του είδους ;

Sleeping Bus: Πιστεύουμε πως πρέπει να γίνονται παρόμοιοι διαγωνισμοί αρκετά συχνά έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία πολλές μπάντες να συμμετέχουν σε αυτούς και να κερδίζουν εμπειρίες ή έπαθλα μέσω αυτών.
Sonic Path: Από οποιαδήποτε οπτική γωνία και να το δεις ένας διαγωνισμός είναι ένα μέσω προβολής για τον καλλιτέχνη άρα όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο.
Vice Versa: Βεβαίως! Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές αξιόλογες μπάντες που τις περισσότερες φορές δεν τους δίδεται η ευκαιρία να προβληθούν και να αναδειχθούν σε ένα μεγάλο κοινό. Τέτοιοι διαγωνισμοί δίνουν μία από τις πολυπόθητες ευκαιρίες που αναζητούν οι μπάντες για να αναδείξουν το υλικό τους σε ένα σαφώς μεγαλύτερο κοινό από αυτό της τοπικής τους σκηνής.

2

HM: Πως βλέπετε το GBOB ως θεσμό ;

Μιχάλης Πρωτοψάλτης & Δειπνοσοφιστές: Πολύ θετικά, νομίζω είναι σχετικά κάτι καινούργιο και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ την μουσική σκηνή της Ελλάδος να βγει από την αφάνεια και να πάρει το δικό της μερίδιο στην παγκόσμια σκηνή το οποίο της αξίζει.
Blackdrawn: Αρκετά ενδιαφέρουσα προσπάθεια. Συμφωνούμε 100% με τη φιλοσοφία του GBOB να μην θεωρεί τον εαυτό του διαγωνισμό με τη κλασική έννοια του χαμένου και του ηττημένου.
Argie Gudo: Αν και πρώτη φορά συμμετέχουμε, φαίνεται ένας πολύ δίκαιος, σωστά οργανωμένος θεσμός με συνεχείς προσπάθειες βελτίωσης του.
Vice Versa: Εκπλησσόμαστε θετικά από τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. Γι’ αυτό θέλουμε να συγχαρούμε τους διοργανωτές που αφιερώνουν καθημερινά χρόνο για την επιτυχία του θεσμού. Από κει και πέρα, θεωρούμε ότι το GBOB είναι μία διοργάνωση που, ειδικά στην Ελλάδα, θα πρέπει να αρχίσει να διαφημίζεται περισσότερο, ώστε να γίνεται ακόμα πιο γνωστή και να αποκτά ακόμα μεγαλύτερο κύρος.

3

HM: Οι ελληνικές μπάντες έχουν τις προδιαγραφές για να πάρουν την πρωτιά στο μεγάλο τελικό του Βερολίνου ;

Grande Fox: Πάντα υπάρχουν προδιαγραφές για διακρίσεις από Ελληνικές μπάντες δίχως να υποβιβάζουμε μπάντες του εξωτερικού. Κατά την δική μας γνώμη οι πιθανότητες να κερδίσει μια μπάντα από το εξωτερικό είναι μεγαλύτερες, λόγω μεγαλύτερου φάσματος της μουσικής σκηνής, που σημαίνει περισσότερες εμπειρίες και εξέλιξη.
Blackdrawn: Φυσικά και τις έχουν. Η ελληνική σκηνή έχει αποδείξει πως μπορεί να σταθεί επάξια στο εξωτερικό υπό προϋποθέσεις.
Vice Versa: Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο των συγκροτημάτων του εξωτερικού περισσότερο. Μπορεί ο καθένας να ισχυρίζεται ότι είναι καλός, μέχρι να αντιληφθεί κάποιον καλύτερο. Ωστόσο πιστεύουμε ότι σίγουρα υπάρχουν οι προδιαγραφές για να το διεκδικήσουν οι ελληνικές μπάντες.

4

HM: Πέρυσι οι CoreTheBand, κατέκτησαν την τέταρτη θέση, το περιμένατε ;

Ominus Portent: Όχι, αυτό ήταν μία υπερευχάριστη έκπληξη και επ’ ευκαιρίας ως Έλληνας μεταλάς θέλω να τους ευχαριστήσω.
Underhill West: Είναι μια πολύ δυνατή μπάντα και συγχαρητήρια για αυτή τους την διάκριση. Από κει και πέρα, μικρή σημασία έχει το αν το περιμέναμε εμείς ή όχι. Οι CoreTheBand άξιζαν και πήραν μια υψηλή θέση στην τελική φάση!
Hoi Poi Farplane Wind: Η αλήθεια είναι πως δεν ξέραμε τι να περιμένουμε καθώς ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Πάντως, είμαστε σίγουροι ότι δεν ήταν εύκολο αυτό που κατάφεραν τα παιδία και ξέρουμε πως προσπάθησαν πολύ για να φτάσουν μέχρι εκεί (αλλά και για να φτάσουν εδώ που είναι τώρα) οπότε τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για αυτό.

5

HM: Το ξέρατε από παλιά το GBOB; Αν όχι, πώς το μάθατε ;

Vice Versa: Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζαμε τον διαγωνισμό απλά σαν όνομα, χωρίς να έχουμε ακριβείς πληροφορίες για το τι ακριβώς πρόκειται. Ένας φίλος της μπάντας, τον έφερε στην προσοχή μας, με την παρότρυνσή του να λάβουμε μέρος.
Grande Fox: Ναι το ξέραμε από παλιά από κοινούς γνωστούς και φίλους της Ελληνικής σκηνής.
Hoi Poi Farplane Wind: Το GBOB το βρήκαμε εντελώς τυχαία πέρσι, λίγο μετά τον ελληνικό τελικό. Είχε κοινοποιηθεί στο Facebook, η νίκη των CoreTheBand από διάφορα webzines και κάπως έτσι μπήκαμε στην διαδικασία να το ψάξουμε λίγο παραπάνω ώσπου τελικά αποφασίσαμε να δηλώσουμε συμμετοχή στο επόμενο (δλδ. στο τωρινό).

6

HM: Τι είναι ποιο σημαντικό για εσάς, η εμπειρία ή ο τελικός ;

Underhill West: Και τα δύο εξίσου. Θέλουμε να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται σ’ αυτόν τον διαγωνισμό, γιατί έτσι θα είμαστε περισσότερο χρόνο εκεί και θα παίρνουμε παραπάνω εμπειρία!
Alcohol: Και τα δυο το ίδιο. Πιο σημαντικό απ όλα είναι να ακουστεί η μουσική μας.
Black Soul Choir: “Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη..”
Hoi-Poi Farplane Wind: Ο τελικός είναι περισσότερο ο στόχος (για κάθε μπάντα λογικά). Η όλη εμπειρία όμως είναι που κάνει την συμμετοχή μας στον διαγωνισμό ιδιαίτερη λόγω της γνωριμίας με άλλα συγκροτήματα και με άλλο κοινό, των διαφορετικών συνθηκών με τις οποίες γίνονται τα live, του περιορισμένου χρόνου μέσα στον οποίο πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας αλλά και επειδή στο τέλος θα έχουμε περάσει καλά, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. Επίσης, η εμπειρία είναι που θα βοηθήσει στην ωρίμανση και στην πρόοδο της μπάντας. Επομένως, καταλήγουμε πως και ο τελικός έχει την σημασία του σαν στόχος, αλλά η εμπειρία είναι που μετράει στο τέλος.
Ominus Portent: Αμφότερα, δεν νομίζω ότι κάποιος θα μπορούσε να αποκλείσει ελαφρά τη καρδία ένα από τα δύο· και αυτά είναι δύο από τα πολλά σημαντικά στοιχεία της διοργάνωσης αυτής.

7

HM: Τι διαφορετικό προσφέρει ένας διαγωνισμός στο κόσμο που θα έρθει συγκριτικά με ένα κανονικό live ;

Sleeping Bus: Ένας παγκόσμιος διαγωνισμός έχει να προσφέρει τόσο στους διαγωνιζόμενους όσο και στο κοινό πολλά περισσότερα απ’ ότι μία απλή συναυλία. Δίνει σίγουρα στους διαγωνιζόμενους περισσότερη τεχνική και υλική υποστήριξη κάτι που συμβάλλει και για την διασκέδαση του κοινού.
Vice Versa: Ποικιλία κατ’ αρχάς! Βλέποντας κάποιος το billing, σίγουρα καταλαβαίνει ότι πρόκειται να ακούσει πολλά περισσότερα είδη από αυτά που συναντά σε ένα κανονικό Live. Επίσης το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί από την διοργάνωση του διαγωνισμού, καθηλώνει το ενδιαφέρον του κόσμου δεδομένου ότι στο τέλος υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα, κάποιος νικητής.
Sonic Path: Σίγουρα κάτι πολύ διαφορετικό από ένα live εδώ ο κόσμος πέρα απ το ότι θα έρθει, ενθουσιασμένος να στηρίξει την ήδη αγαπημένη του μπάντα, και να την ακούσει να βγάζει τον καλύτερο τις εαυτό μέσα από τα δυο καλύτερα τις κομμάτια θα ακούσει
καινούρια συγκροτήματα ζωντανά που ίσως να μην είχε πότε την ευκαιρία να ακούσει να κάνουν το ίδιο ,επίσης η κορύφωση της αγωνιάς μέχρι τέλος για το ποιος θα προκριθεί είναι κάτι συναρπαστικό για τον κόσμο και για τις μπάντες φυσικά.
Argie Gudo: Προσφέρει μια ποικιλομορφία μουσικών ειδών. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το είδος της μουσικής και την γλώσσα, θα μπορούσε η πρώτη μπάντα να παίξει thrash metal και η επόμενη jazz.

8

HM: Μπάντες που έχουν ήδη βγάλει δίσκο θεωρείται ότι έχουν πλεονέκτημα ;

Hoi-Poi Farplane Wind: Το μόνο παραπάνω που μπορεί να έχει μια μπάντα που έχει βγάλει κάποιο δίσκο, είναι το ότι ίσως έχει βρει τον ήχο και τον προσανατολισμό της. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να της δώσει κάποιο πλεονέκτημα επί σκηνής και ειδικά σε έναν διαγωνισμό όπως το GBOB που κρίνεται η παραμικρή λεπτομέρεια και η μπάντα καλείται να παίξει το πολύ δυο κομμάτια.
Vice Versa: Το θεωρούμε σημαντικό πλεονέκτημα να υπάρχει τουλάχιστον κάποιο υλικό που να υποστηρίζει την κάθε μπάντα. Με αυτό τον τρόπο έχει κάποιος την ευκαιρία να ακούσει κάθε μπάντα πριν από τη συναυλία και να καταλάβει περί τίνος πρόκειται και να διαμορφώσει έστω μια πρώτη εντύπωση.
Underhill West: Αν ο δίσκος είναι ευρέως γνωστός, τότε ίσως να είναι ένα “δυνατό χαρτί” αυτό για μια μπάντα στη συμμετοχή της. Αυτό ίσως και να μη λέει τίποτα όμως,, διότι αντίστοιχα και οι υπόλοιπες μπάντες θα έχουν τα δικά τους “δυνατά χαρτιά” στη συμμετοχή τους!

9

HM: 2 κομμάτια είναι αρκετά για να μας αποδείξετε ότι αξίζετε τη πρώτη θέση ;

Blackdrawn: Το αν είναι αρκετά είναι σχετικό. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το είδος της μουσικής που παρουσιάζει το κάθε συγκρότημα. Από τη μεριά μας θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε όλα τα χαρακτηριστικά της μουσικής που παίζουμε στα δύο κομμάτια που θα επιλέξουμε για το live.
Sleeping Bugs: Πιστεύουμε πως μία μπάντα που αξίζει να πάρει την πρώτη θέση είναι ικανή μέσα σε δύο κομμάτια να δείξει στο κοινό τις ικανότητές της.
Grande Fox: Προφανώς και δεν είναι αρκετός ο χρόνος για να αποδείξουμε το οτιδήποτε και μας στεναχωρεί το κριτήριο του χρόνου ( 10 λεπτά ανά μπάντα ). Δεδομένου οτι το κάθε κομμάτι μας έχει μεγάλη διάρκεια. Και έτσι στον διαγωνισμό κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιάσουμε ένα από τα τραγούδια μας.
Underhill West: :Το κάθε μας τραγούδι είναι κομμάτι της μπάντας και μέσω αυτού προβάλλουμε τον εαυτό μας, τα όνειρά μας, την αγάπη μας γι αυτό που κάνουμε… υπό αυτή την οπτική θα μας έφτανε και ένα κομμάτι. Νιώθουμε πολύ καλά με το ότι θα παίξουμε 2 τραγούδια μας, γιατί έτσι θα δείξουμε δύο πτυχές της μουσικής μας και επομένως θα παρουσιάσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα!

11

HM:  Θεωρείτε ότι μια νίκη στο GBOB (Ελλάδα) θα σας δώσει ώθηση στην μετέπειτα πορεία σας ; Αν ναι, γιατί ;

Argie Gudo: Μια νίκη στο GBOB στην Ελλάδα σημαίνει αποστολή της μπάντας στον μεγάλο παγκόσμιο τελικό στο εξωτερικό, που σημαίνει πως θα σε παρακολουθήσουν πολύ περισσότερα μάτια αλλά κυρίως άνθρωποι που είναι μέσα στα πράγματα της μουσικής βιομηχανίας σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να βρεθείς μετά τον διαγωνισμό, αν κάποιος ενδιαφερθεί για σένα.
Hoi-Poi Farplane Wind: Γενικά, και μόνο η συμμετοχή στο GBOB μας προωθεί σαν μπάντα, καθώς ακόμα και τώρα (δυο εβδομάδες πριν τον ημιτελικό) η μουσική μας προωθείται με διάφορους τρόπους και στο (ή στα) live θα μας ακούσει κόσμος που δεν μας έχει ξανακούσει ποτέ αλλά και θα έρθουμε σε επαφή με καινούριες για εμάς μπάντες με τις οποίες μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να συνεργαστούμε. Σίγουρα, η νίκη στον ελληνικό τελικό μας προσφέρει την δυνατότητα να παίξουμε στο εξωτερικό το οποίο από μόνο του είναι τεράστια ώθηση και σίγουρα θα υπάρχει κάποια βοήθεια στην συνέχεια από την διοργάνωση, αλλά και η συμμετοχή μας και μόνο στον διαγωνισμό μας παρέχει μια ώθηση στην πορεία της μπάντας.
Μιχάλης Πρωτοψάλτης & Δειπνοσοφιστές: Σίγουρα θα βοηθήσει πολύ αλλά δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Θεωρώ ότι η προώθηση που γίνεται από την GBOB είναι μεν καταλυτική αλλά μια μπάντα χρειάζεται πολλά περισσότερα για να σταθεί στο χρόνο.
New Day Slave: Ναι! Η νίκη στο GBOB θα βοηθήσει στην πορεία μας, διότι μέσα από ένα παγκόσμιο μουσικό διαγωνισμό σαν και αυτό, θα μας ακούσει μεγαλύτερο κοινό διαφόρων μουσικών styles και έτσι θα μπορούμε πιο εύκολα να κάνουμε τις κινήσεις μας ως μπάντα.

12

HM: Ποια είναι τα κριτήρια για τα κομμάτια που θα επιλέξετε να παρουσιάσετε στο κοινό ;

Black Soul Choir: Εκφράζουμε ένα φάσμα συναισθημάτων. Θα διαλέξουμε τα κομμάτια που απεικονίζουν αυτό το φάσμα με τον πιο αξιομνημόνευτο ρυθμό.
Ominus Portent: Κατ’ αρχάς, επιλέχθηκαν κατόπιν ψηφοφορίας του σχήματος. Θα έλεγα ότι ψηφίσαμε τα κομμάτια που θα άρεζαν στον κόσμο με αυτά που αρέσουν και σε εμάς, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω ότι έπαιξε ρόλο και η διάρκειά τους.
Sleeping Bus: Όταν κληθήκαμε να αποφασίσουμε ποια τραγούδια θα παίξουμε στο GBOB η απόφαση δεν ήταν και τόσο δύσκολη, οι περισσότεροι είχαμε τα ίδια κομμάτια στο μυαλό μας. Κυρίως επιλέγουμε με βάση τις προσωπικές μας προτιμήσεις, αλλά φροντίζουμε και η επιλογή μας να είναι αρεστή στο κοινό.

HM: Αν δεν συμμετείχατε στο διαγωνισμό, ποιες μπάντες πιστεύετε ότι έχουν ελπίδες για να προκριθούν από τη πρώτη φάση και γιατί ;

Grande Fox: Δεν θέλουμε να πάρουμε θέση για το ποιες μπάντες πιστεύουμε πως θα περάσουν στην επόμενη φάση εφόσον δεν θα είχαμε δηλώσει συμμετοχή. Οι μπάντες που θα καταφέρουν να μεταδώσουν την σκηνική παρουσία και το συναίσθημα της μουσικής τους στο κοινό θα έχουν τις πιο πολλές πιθανότητες να προκριθούν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
New Day Slave: Όλες οι μπάντες έχουν ελπίδες για την πρόκριση γιατί κάθε μία από αυτές είναι ξεχωριστή και απ’ όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής είναι όλες πολύ καλές!
Underhill West: Πιστεύουμε ότι μια πολύ καλή συμμετοχή είναι αυτή των Verba Volant. Αρτιότατοι τεχνικά και με πολύ δυνατές συνθέσεις!13

HM: Γράψτε μας ένα αστείο περιστατικό από τη μέρα ίδρυσης της μπάντας σας έως τώρα.

Black Soul Choir: “Μήπως πάει λάθος ο μετρονόμος;”. Αφήνουμε να μαντέψετε τι όργανο παίζει αυτός που το ρώτησε.
Underhill West: Σε μεγάλη συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα που διοργανώσαμε ο Μιχάλης Χατζόπουλος (κιθάρα, φωνή), φορούσε ένα δερμάτινο παντελόνι, το οποίο κατά τη διάρκεια της παράστασης σκίστηκε. Όταν τελείωσε το κομμάτι που παίζαμε εκείνη τη στιγμή, γύρισε στον Τάσο Αβραμίδη (τύμπανα) και τον ρώτησε αν φαίνεται το σκίσιμο. Εκείνος του απάντησε όχι, προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά η παράσταση, παρόλο που αυτό φαινόταν. Άλλωστε το πρόδιδαν και τα βλέμματα και τα γέλια των τριών που ήταν πίσω απ’ τον frontman!
Vice Versa: Παραμονή Χριστουγέννων, έχουμε κλείσει ένα live σε μια γνωστή μουσική σκηνή των Αθηνών, όπου στα πλαίσια του show, είχαμε σχεδιάσει με τον επιχειρηματία, να έχουμε on stage μαζί μας χορεύτριες! Σε κάποιο σημείο της βραδιάς, η φάση είχε ξεφύγει με αποκορύφωμα όλοι μας να προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να συγκεντρωθούμε για να μην βαράμε στον γάμο του καραγκιόζη!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *